måndag 10 januari 2011

Nosaktivitet på valpkursen

Här är en van hund som markerar, puttar på burken, med
jordnötsolja bland flera andra olika oljor. En droppe i varje burk.
Luktdiskriminering - idag var det 6:e tillfället för valpgruppen, då brukar det stå spår på schemat men med denna vinter så var det ju ganska omöjligt. I stället var vi inne på caféet och lärde valparna att skilja ut jordnötsolja.
En droppe olja i burkarna och valparna fick lukta några gånger var i 3 omgångar. Belöning vid varje nosning.
Sedan fick de vila en stund medan vi la spår, teoretiskt.
Återigen fick valparna lukta på jordnötsoljan och därefter tog vi två burkar, den andra med vanlig matolja.
Belöning efter varje nosning på rätt burk.
Hundarna blir väldigt trötta av att använda nosen så intensivt, speciellt när man varken är van eller så gammal, så det var dags att bryta med inkallningsövningar, rakt genom caféet, full fart förbi kompisarna. Duktiga valpar, alla prioriterade att komma så fort som möjligt till sin husse/matte för där var ju den där jätteroliga leksaken! -"min matte/husse leker allra bäst!" Det är precis det vi vill att valparna ska ha med sig efter en valpkurs hos oss och sedan vi startade har ingen valp misslyckats.
Som slutövning fick valparna tre burkar att välja på, varav en med jordnötsolja och alla klarade att välja rätt burk.
Tyvärr har man som instruktör inte tid att också vara fotograf, så det blev inga bilder från kursen men här är några bilder på en av mina hundar (Yla) som har en hel del burkar att välja på, hon går systematiskt igenom dem och luktar på varje för att till slut markera den som innehåller jordnötsoljan.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar