fredag 31 december 2010

Klickerträning

I väntan på tolvslaget och mellan mat och efterrätt passade jag på att klickerträna Yla och Ascii för att de sedan ska vara trötta och lättare kunna koppla av trots raketer och smällare. Där vi bor är det lugnt men vid tolvslaget brukar det smälla lite.
Dagens utmaning var att få upp alla tassarna på en ganska hög pall, inköpt på IKEA. Båda hundarna hade provat pallen en gång tidigare och kommit så långt att båda framtassarna var uppe och de kunde stå still så.
När man jobbar med sådana övningar är det viktigt att se tassarna på hunden för att tajmingen ska bli rätt. Det är verkligen A och O i klickerträning.

Att sitta nära och kunna se tassarna är jätteviktigt.
Godisburken får man passa annars blir det lätt självbelöning.
10-15 försök går på några minuter där man hela tiden ökar svårigheten, hunden klarar en tass, nästa gång två tassar, tredje gången luta sig framåt, sedan kanske hoppa över för att sedan sätta i en baktass därefter är det dags att pausa. I pausen händer det saker, det märks när hunden får börja jobba igen, riktigt häftigt att se och det är därför jag tycker att klickerkurserna är bland de roligaste att ha.
Denna övning kommer att ingå i den lite mer avancerade klickerkursen.

Ascii testar med två tassar, var det
lika lätt som förra gången?
Här lutar hon sig framåt.
Och där kom baktassarna också,
nästa steg blir att vara kvar på pallen.
"Klick" för baktassarna.
Lite vingligt och högt...

Koncentration - stadga - sitta still... enkelt!
Kolla, jag kan åt andra hållet också!
Gott Nytt År!
Nu är nog efterrätten klar, det blir konserverad frukt, smält vit choklad och glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar