onsdag 22 december 2010

Nosarbete inomhus

Idag var det alldeles för kallt för något annat än väldigt korta och snabba promenader.
Då är det bra att ta till någon rolig inomhusaktivitet, t ex luktdiskriminering.

Ascii har kört några gånger och har här tre olika kryddor,
svårast var nog att få kryddburkarna att inte ramla.
Det går ut på att lära hunden en speciell lukt, idag blev det kanel. Mot kanelen ställdes svartpeppar och sedan också kardemumma.
Våra hundar är vana luktdiskriminerare och det går rätt fort att lära in en ny lukt.
4 hundar tränades en i taget, de som väntade tittade förväntansfullt på -"nu är det min tur.... jag har väntat jättelänge!!!" Men vi är noga att köra i samma ordning, då blir det lugnast.

Vi började med bara kanelen, lukta - klick -godis minst 10-20 ggr per hund, sedan var det dags att ta fram en kryddburk till, då ser man om hunden är säker eller om man ska köra kanelen ett tag till.
Kanelen "döps", ett ord sätts på burken när hunden är säker på vad den gör. Inte för att det behövs, men är bra för oss. Hunden har ju redan lärt sig vad den ska lukta efter.


Ibland blir man trött... nej, ligg var faktiskt för att Ascii
skulle ta det lite lugnare och inte kasta burkar runt hela köket.
Hunden luktar på kanelen, luktar på den andra kryddan och väljer sedan gå tillbaka till kanelen, belöning! Eller så stannar hunden vid fel krydda, tittar på mig -"klicka då!!" Fel, fel, ingen belöning... gör om, några gånger till med kanelen sedan brukar det gå bättre.

Nu ska jag lägga upp en luktdiskrimineringskurs som vi ska ha på UHAC, så fler får lära sig denna roliga sysselsättning men den kommer att gå i ett något lugnare tempo än i vårat kök.
Ganska säker visade Ascii på kanelburken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar