söndag 27 december 2009

Varg på nära håll


I vår kommun har vi ett antal vargar som driver runt (1-3 pratas det om), ibland syns de ofta och ibland är det inga rapporter alls. Ibland går telefonerna varma då någon observerat varg i eller i närheten av en fårhage. Det gör att vi som har hund får lära oss att leva med hund i vargområden, det händer tyvärr alltför ofta att jakthundar blir attackerade och oftast dödade, vilket inte uppmuntrar oss vanliga hundägare att ha våra hundar lösa i skog och mark, man begränsar sig till att endast ha hunden lös under speciell aktivitet. Vi vet att även om inte vi har jakthundar ser vargen alla hundar som konkurrenter om de springer på vargens revir. Man kikar gärna lite extra över axeln om man märker att något oroar hundarna, känns lite som att vara iakttagen Vem vet var vargen är?
Vi går ofta över ett kalhygge, men en dag tvärstannade hundarna och vägrade gå, visade tydligt att nu vänder vi, ok... ni vet bäst tänkte jag och vände hemåt. Någon dag senare gick det alldeles utmärkt att passera kalhygget. Till saken hör att hundarna tycker det är otroligt intressant att gå där för rådjuren brukar alltid hålla till i snåren, kanske någon varg fick sig ett skrovmål och som gjorde att våra hundar valde att gå hem just den dagen.
För några veckor sedan, innan snön kom, fick jag chansen att träffa vargarna på Kolmården. Ett besök jag varmt kan rekommendera alla.
Att få möta dem på nära håll, klappa och prata med, se deras språk i flocken som är så likt våra hundars kommunicering, helt otrolig upplevelse!
Flocken vår grupp fick träffa bestod av 9 unga hanar från 3 olika kullar. De var socialiserade sedan de bara var några dagar gamla och visade helt klart att vargpersonalen var deras ledare. De hade inte fått möta en hel flock människor så många gånger tidigare och vi blev lite av försökspersoner... några blev nog lite svettiga då det framgick. Men inga problem alls, vi hade två tjejer med oss in som vargarna helt klart accepterade som deras ledare. Inget snack om ledarskapet alltså!
Tänk om alla hundägare lärde sig detta enkla språk.

2 kommentarer:

  1. Det måste ha varit en upplevelse att få klappa vargar

    SvaraRadera
  2. Snyggt jobbat..... Nu kan man ju följa vad som händer i dom djupa skogarna ;) Länkar från min hemsida om det är ok...

    Nina Barro & Pilo

    SvaraRadera