söndag 19 september 2010

Delikata kex - UHAC:s recept

Dags för storbak av UHAC:s delikata kex.
Efter att tidningarna, både Uppsala Nya Tidning och Uppsalatidningen, publicerat artiklarna om UHAC:s hundcafé har det blivit efterfrågan och åtgång på de goda kexen. När husse eller matte fikar ska naturligtvis vovven få sitt också.
UHAC:s kex innehåller endast nyttiga ingredienser, att baka dem tål en viss acceptans för våra näsor, då leverlukten är överväldigande. Urk...!
Här nedan kommer receptet för er som står ut. En sats blir drygt en halvplåt, när vi bakar gör vi 4 ggr så stor sats och två hela plåtar, ca 120 kex färdigskurna.

Recept för en sats:
1 dl lever körs i mixern till en (äcklig soppa) jämn smet.
1 dl hackad spenat
4 dl rivna morötter
1 dl krossad linfrö
3 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl
byt gärna ut någon dl mjöl mot lika mycket kruskakli

Man blandar ihop de blöta ingredienserna samt linfrö och sedan tillsätter mjölet vartefter, det ska bli en hård deg som du knådar ihop och som inte kladdar.

Först degkrokarna sedan handknåda till en fast deg.
Efter mycket knådande (du slipper gymmet), är det dags att kavla ut degen på en plåt, det är viktigt att den blir jämntjockt. Ugnstempen 180 grader om du gör en hel plåt men det går att öka tempen lite till 200 grader för en sats. 20-30 min ska den gräddas. Ha koll på ugnen så den inte bränner.

Ännu mera muskler krävs för att kavla ut degen på plåten.

När den är färdiggräddad ska den genast delas i lagom stora bitar och sprida ut bitarna på plåten. Gör man en hel plåt behövs två plåtar för torkning. På bilden nedan ligger de på varandra vilket inte är bra, var bit ska ligga fritt för maximal torkning.

Kexen gräddade och skurna i lagom delikata bitar.
Nu ska de torkas, länge.
Torka fler plåtar samtidigt i 50 grader i 2 timmar, sedan vänder man varje bit och torkar lika länge till.
Vi gjorde en stor sats och lite tjockare kex vilket tar mycket längre tid att torka. Man stänger sedan av ungsvärmen och låta luckan stå lite på glänt över natten så kvarvarande fukt kan dra ur kexen.
Det är jätteviktigt att få ut all fukt ur bitarna för att de ska bli torra och hållbara. Man kan provtrycka med fingret och se om de är riktigt stenhårda, då är de klara, annars är det bara att torka ett tag till i 50 grader.
Dessa kex är det godaste våra hundar vet, och på caféet är det bara någon enda (kanske lite borskämd hund) som tyckt att de var för hårda att tugga på, annars är de omtyckta och framför allt väldigt nyttiga, inga färgämnen eller tillsatser av konserveringsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar