onsdag 8 september 2010

Valpkurs på RL-banan, unghundar i miniuppletande och glädje i sökskogen.

Till valpkurs avslutningen ställde jag upp en enkel rallylydnadsbana med skyltar som är lätta att förstå. Först rl-veteranen Cleo som visade hur en rallylydnadsbana ska köras sedan fick var och en gå igenom banan vilket alla klarade lätt, men så har deltagarna tränat flitigt på allt de lärt sig på kursen och fått valparna mycket samarbetsvilliga.
Jag tog fram lite svårare nybörjarskyltar och gjorde en ny bana, lite fler skyltar och lite svårare men efter några vändor gjorde alla helt rätt.

Love, Australian Shepherd, körde rallylydnad på valpkursavslutningen på försommaren, nu är han unghund.
Nu kan alla vara med i rallylydnads träningsgrupp som är helt kostnadsfritt för klubbens medlemmar, alla hjälper alla och målet är nog för en del att våga sig ut och tävla. Jättekul om det blir en grupp som tillsammans gästar olika tävlingar, hejar och stöttar varandra.

I tisdags hade unghundskursen näst sista tillfället, de har fått prova på spår, sök och momentinlärning. Nu var det dags för miniuppletande. Deltagarna fick gå en liten ruta på 2 x 2 meter för att sätta ytterkanterna sedan lades det ordentlig med vittring med händer och fötter för att till slut gömma den välpreparerade snusdosan (anm. dosan är fylld med korv, blodpudding eller annat gott) under lite gräsklipp.
Hundarna fick en och en jobba med nosen för att till slut hitta sin belöning. Första gången gick lite trögt, innan hunden hittade dosan, då började de förstå meningen med det hela. Andra gången var nosen på redan vid ingången till rutan, alla jobbade väldigt intenstivt. Sista gången märktes en viss trötthet, det var ju jobbigt!!

Nästa gång som är avslutning ska de få prova på hårda spår, spår på asfalt! Sedan ville alla köra en rallylydnadsbana, vilket de inte gjort sedan avslutningen på valpkursen tidigt i somras.

Det är alltid tråkigt att avsluta en kurs, deltagare och hundar som utvecklats så otroligt mycket under de 8 veckor vi träffats, men så är det. Nästa måndag börjar en ny valpkurs och den 5 oktober är det dags för start av två nya unghundskurser. Jättekul!

Dagens överraskning fick jag i sökskogen tillsamammans med det gamla vanliga sökgänget.
Ascii gick klockrent, inga problem alls, laddad och taggad plockade hon rullar hos figgarna och gjorde gjädjeskutt vid påvisen -"skynda dig matte, jag vet var figgen är"! Fortfarande med stukad fot haltade jag efter, inte undra på att hon blev frustrerad när det gick så långsamt. 4 figgar tog vi sedan var det dags att vila foten fast hunden hade nog velat ta några till.
Det var så roligt att äntligen få till varje skick med en taggad hund vars all tvekan var som bortblåst.
Duktiga Ascii!

Idag kom Uppsala Nya Tidning på besök för att göra ett reportage om Uppsalas första hundcafé. Tyvärr kunde jag inte vara med, då min lediga dag ägnades åt sökträning, men det fanns andra som villigt berättade om vår förening och om caféet, ska bli spännande att se reportagen och undrar vilket som kommer först, Uppsalatidningen var ju på besök i måndags. Tack medlemmar för att ni kontaktar tidningarna, vi behöver all hjälp vi kan få för att nå ut till alla med hundintresse!

1 kommentar:

  1. Kul att det lossnat i söket:-) Fina bilder på Ascii och Love. Ha det gott och vila nu foten

    SvaraRadera